MARKALAMA

1- MARKALAMA

Markalama, işlenecek olan iş parçası şeklinin çizecek adı verilen sert uçlu çiziciler yardımıyla iş parçası üzerine çizilmesi işlemine denir.

Markalama yapılacak yüzeyin mutlaka önceden talaş kaldırılmış ve düzgün olması gerekir. Ayrıca markalama yapılacak yüzeye ait en az iki kenar yüzeyinin de gönyesinde temiz olarak işlenmiş olması gerekmektedir.

   

2- MARKALAMA  ALETLERİ

  • Pleyt,
  • Mihengir,
  • Şapkalı gönye,
  • Çizecek,
  • "V" yatağı,
  • Çelik cetvel,
  • Markalama boyası,
  • Pergel,
  • Nokta,
  • Çekiç

 

Markalama yapılacak yüzeyin mutlaka önceden talaş kaldırılmış ve düzgün olması gerekir. Ayrıcamarkalama yapılacak yüzey

 

 

 

 

 

 

 

 

a- Pleyt, markalama esnasında iş parçasının  üzerine konulduğu düzgün yüzeyli bir markalama aletidir. Pleytler markalamanın dışında  ölçme ve kontrol laboratuvarlarında da yaygın olarak kullanılırlar. Hassas pleytler granitten imal edilirler.

Bu konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız.   

 

b- Mihengir, İş parçası üzerinde yatay çizgiler çizmek için kullanılan markalama aletidir. Çizilen çizgiler pleyt yüzeyine  yani atölye zeminine göre yatay çizgilerdir. Dikey çizgileri çizmek için iş parçası diğer kenarı pleyt yüzeyine oturtularak çizilir.

 

 

c- Şapkalı Gönye, İş parçası üzerinde çizgiler çizmek için kullanılırlar. Kenarındaki şapka yardımıyla referans kenara göre dikey çizgilerin kolaylıkla çizilmesini sağlarlar.

 

d- Çizecek, markalama esnasında iş parçası yüzeyinde çizgiler çizmek için kullanılır. Uç kısmı sertleştirilmiş çelik malzemeden yapılır.

 

e- "V" Yatağı, dairesel kesitli iş parçalarının tespit edilerek markalanması ve delinmesi için kullanılan markalama aletidir. Çelik ya da dökme demirden yapılır.

 

f- Çelik Cetvel, markalama esnasında işaretleme ve çizgi çizimlerinde kullanılırlar. Cetveller hassas olmayan ölçme işlemlerinde kullanılır. Boyları genellikle 150, 250, 500 cm arasında olur. Paslanmaz çelikten yapılmış olup 0.5 mm ya da 1 mm dir.

 

g- Markalama Boyası, iş parçalarının markalanacak olan yüzeylerine markalama öncesi sürülen boyadır. Markalama işlemi boya uygulanan yüzeye yapılır. Böylece yapılan işaretleme ve çizgiler daha sağlıklı olarak görülebilir. Geçmişte markalama boyası yerine tebeşir ve bakır sülfat eriyiği kullanılırdı. Günümüzde ise .özel markalama boyaları kullanılır.

 

h- Pergel, markalama esnasında çizilecek yay, daire vb. geometrik şekillerin çizilmesi için kullanılır. Uçları sert malzemeden yapılıp sertleştirilmiş ve sivri olarak  yapılmıştır.

 

i- Nokta, markalama özellikle delik merkezlerinin belirtilmesinde kullanılır. Uç kısmının açısı matkap açısına uygun olarak ve tam dairesel olarak bilenmiş olmalıdır. Uç açıları 50°, 60°, 90° derecelerde olabilir.

 

 

j- Çekiçler, noktalama, keskileme, perçinleme, çakma, bağlama, doğrultma vb. amaçlarla kullanılan el aletleridir. Kullanma yeri ve amacına göre farklı tip, boyut ve ağırlıkta yapılırlar.

 

k- Merkezleme Gönyesi, bu gönyeler, silindirik parçaların merkezlerinin bulunmasında kullanılır.

 

l- Merkezleme Çanı, silindirik parçaların merkezinin bulunması amacıyla merkezleme çanı kullanılır. Merkezleme çanı ile merkezin bulunması kolaylıkla bulunur.

 

Bu web sayfasındaki yazılı ve görsel bütün bilgilerin yayın hakları Hamit ARSLAN' a aittir. Hamit ARSLAN' ın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz, kopya edilemez, elektronik, mekanik, dijital, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis