GELENEK ve GÖRENEKLERİMİZ

1- SÜNNET VE KİRVELİK 

Sünnet ve kirvelik günümüzde eskisi gibi değil sade bir şekilde yapılmaktadır. İlçemizde çok fazla sayıda köy bulunduğundan dolayı bu geleneklerimiz hala bazı köylerimizde sürmektedir. Sünnet düğününün yapılacağı gün oğlanın babası bir koç alarak kirvesini düğüne çağırır. Koçu alan kirve koçun yanına bir koç daha katarak düğüne gelir. Bu koçlar kesilerek düğüne gelen misafire ikram edilir. Sünnet yapıldıktan sonra çocuklar iyileşince kirve döşek kaldırmaya gelir. Yine çocuklar kazasız belasız iyi oldular diye çeşitli hediyelerle kirvelerini ziyaret ederlerdi. Kirveler arasındaki bağ öyle kuvvetliydi ki kirveler kardeş olduklarından kirve çocukları birbirleriyle evlenmezlerdi.

Sünnet artık modern olarak hastanelerimizde yapılmaktadır.

 

2- YENİ DOĞAN ÇOCUK

Yeni doğan çocuklar 40 gün boyunca kırklı sayılır ve bu süre içerisinde çocuğa çeşitli adetler uygulanırdı. Kırklı çocuğu olan eve et getirilme getirilirse çocuk basık olur. Eğer et getirilirse et kırklı çocuğun ayakları altında çiğnenirdi. Cenaze ve düğün olduğu zaman çocuğun basık olmaması için çocuğun yüksekçe bir yerde bulunması lazım. Kırklı çocuğun olduğu eve yeni elbise getirilmezdi. Yeni doğan bir çocuk yalnız annesiyle birlikte bırakılmaz, bırakılırsa kabus basar, bundan kurtulmak için çocuğun baş ucunda bir Kuran-ı Kerim bulunur ve sürekli lamba yanar.

Yine kırklı çocuğu al basmasın diye Çocuk ve annesinin etrafı örme kıl iple çevrilerek ipin uçları sıkıca bağlanır. Çocuğun yanına bir çuvaldız, kundağına bir iğne sokulur ki al karısı gelince bu iğneye batsın, iğneye batan al karısı bir daha gözden kayıp olmazmış inancı vardır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis