MİHENGİRLER

Mihengirler, markalama ve kontrol aleti olarak kullanılır. Tıpkı verniyerli kumpaslarda olduğu gibi verniyer taksimatları vardır. Verniyer taksimat özelliklerine göre 1/10, 1/20 ve 1/50 hassasiyetlere sahiptirler.

Verniyer hassasiyeti yüksek olanlarda bölüntü çizgilerinin daha net görülebilmesi için taksimat üzerine mercek konulmuştur. Böylece daha net ve hassas ayarlamalar yapılabilmektedir.

Mihengir Çeşitleri;

- Bölüntüsüz Mihengirler

- Verniyerli Mihengirler

- Saatli Mihengirler

- Dijital Mihengirler

Bu konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız.   

Mihengirler düzgün bir markalama pleyti üzerine konularak kullanılırlar. Yükseklik ayarı yapılıp tespit vidası sıkıldıktan sonra çizici uçla iş parçası üzerinde işaretlemeler yapılır. Pleytler özellikler kalite kontrol ve markalama bölümlerinde kullanılan hassas aletlerdir. Genellikle granit türü malzemelerden imal edilmiş olup ısı vb. ortam olumsuz ortam koşullarından etkilenmezler. Aşağıda plety ve üzerinde mihengir kullanılışı görülmektedir.

 

Mihengirler hassas kontrol aletleri oldukları için titizlikle kullanılmalı ve kullanıldıktan sonra temizliği yapılmalı ve ahşap kutularında  muhafaza edilmelidir.

 

Hassas olan markalama ve kontrol işlemlerinde saatli ya da dijital mihengirler kullanılmaktadır. Dijital olanlarında cetvel rijitliğini artırmak ve ortam ısısından kolay kolay etkilenmemesi için gövdeler cetvel yerine silindirik çift sütunlu olarak yapılmıştır.

 

Değişik mihengir çeşitleri aşağıda görülmektedir.

 

 

Mihengir uygulamaları.

 

Bu web sayfasındaki yazılı ve görsel bütün bilgilerin yayın hakları Hamit ARSLAN' a aittir. Hamit ARSLAN' ın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz, kopya edilemez, elektronik, mekanik, dijital, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis