CNC ABKANT TEZGAHLARI

CNC ABKANT NEDİR?

CNC Abkant pres, sac metal hammaddeyi bükerek istenen forma getiren bir saç şekillendirme tezgahıdır. Daha ilkel olan türü caka olarak adlandırılır. Abkant büküm tezgahları ile sac metal, iki kalıp arasında basılarak şekil alır. Altta bulunan büyük kalıp dişi kalıptır, üstteki ise erkek kalıptır. Farklı tonajlarda ve genişliklerde modelleri vardır. Üst kalıp, alt kalıp, hidrolik eksenleri, CNC kontrol ünitesi  gibi bölümlerden oluşur. Üst kalıbın dişi kalıba  hidrolik kuvvetle baskı uygulaması ile sacı arada sıkıştırarak farklı açılarda bükmeyi sağlar. Dişi kalıp “V” şeklindedir. Üst kalıp yani erkek kalıpta aynı şekilde “V” şeklindedir.Aşağıdaki resimde bir Abkant tezgahı görülmektedir.

Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarın makineler üzerindeki kontrolü hızla artmaktadır. Abkant tezgâhlarında yapılan işlerin daha kaliteli, daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapılabilmesi, üretimin kalitesini ve rekabet gücünü arttırmaktadır.  Bu da abkant bükme makinesinin bilgisayar kontrollü olmasıyla mümkündür.

Abkant presler, sac metale hidrolik basınçla kuvvet uygular. Malzeme türü, malzeme kalınlığı, uygulanacak basınç gibi bilgiler CNC kontrol panelinden cihaza girilir. Bu bilgiler verildikten sonra animasyon elde edilir ve bükme işlemi sonrası ortaya çıkacak olan ürün görülmüş olur. Bir hatayla karşılaşılması halinde gerekli değişiklikler yapılarak istenen ürünün üretilmesi sağlanır. CNC kontrollü abkantlardaki önemli diğer bir özellik ise arka dayamanın hareket ettirilebilmesidir. İleri, geri, aşağı ve yukarı sayesinde daha hassas üretimle istenen form sac metale verilebilir. Bu da cnc'nin abkanta kazandırdığı kolaylıklardandır.

Bu konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız   

Bu tezgahların kullanımı esnasında operatörün dikkatli olması ilk önceliktir. Elsıkışması,boyun sıkışması gibi tehlikelere karşı tezgahı sadece eğitimli personel kullanmalıdır.

CNC ABKANT TEZGAHININ AVANTAJLARI

- Birden fazla bükümü ard arda yapılabilir.

- Ölçüleri makine kontrol paneline girilebilir.

- Dayama ayarlarının otomatik ve hızlı bir şekilde yapılabilir.

- Büküm hızı ayarlanabilir.

- Daha kullanışlı ve emniyetli olması.

- Büküm sırasının, büküm ölçülerinin ve diğer ayarların bir dosyada  tutularak hafızada saklanabilmesi.

- Makinede bulunan kontrol sistemine ve büküm yapılacak parçalara göre dosya sisteminin yapılması.

CNC ABKANT ÇALIŞMA PRENSİBİ

CNC' de bükülecek parçaların açınımı, arka dayama pozisyonları, bükme sıraları, bükme açıları için gerekli strok ve kalıplar ile bükülecek parçanın uyumluluğu, malzeme bilgileri tanımlanmak şartı ile kontrol ünitesi tarafından otomatik olarak yapılır. Ayrıca büküm esnasında herhangi bir çarpma olup olmadığı ve kontrol ünitesinin tipine göre bükümleri üçboyutlu olarak izleyebilme imkânı da vardır.

CNC apkantlar; programlama, programları hafızada saklayabilme, istenildiğinde tekrar geri çağırabilme, çalışma hızlarını değiştirebilme, alt ve üst kalıp tanımlama ve saklama, tezgaha ağ bağlantısı ile bilgisayardan veya disket ile üzerinden program transferi yapabilme gibi birçok kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir.

 

Abkant presler, sac metale hidrolik basınçla kuvvet uygular. Malzeme türü, malzeme kalınlığı, uygulanacak basınç gibi bilgiler CNC kontrol panelinden cihaza girilir. Bu bilgiler verildikten sonra animasyon elde edilir ve bükme işlemi sonrası ortaya çıkacak olan ürün görülmüş olur. Bir hatayla karşılaşılması halinde gerekli değişiklikler yapılarak istenen ürünün üretilmesi sağlanır.

CNC kontrollü abkantlardaki önemli diğer bir özellik ise arka dayamanın hareket ettirilebilmesidir. İleri, geri, aşağı ve yukarı sayesinde daha hassas üretimle istenen form sac metale verilebilir. Bu da cnc'nin abkanta kazandırdığı kolaylıklardandır.

CNC ABKANT NASIL ÇALIŞIR?

Operatör kontrol panelinden programlamayı yapar. Sac metali dayamaları ayarlayıp yerleştirdiği sırada pedala basarak üst tablayı aşağıya indirir. Kendi ağırlığının etkisiyle üst kalıp aşağıya inerken hidrolik sistem de devreye girerek istenen basınca ulaşılmasını sağlar.

 

 

CNC ABKANT YARDIMCI  EKİPMANLARI

A - Üst ve Alt kalıplar

Sacın büküldüğü elemanlardır. İsteğe bağlı olarak değişik şekil ve konumlarda olabilirler. İşlevine uygun olarak aşınmaya dayanıklı malzemelerden yapılırlar. İsteğe bağlı olarak parçalı imal edilebilirler.

B - Arka Dayama Sistemi

Arka dayama bükülecek sacın istenen ölçüde bükülmesini sağlar. CNC ünitesinden kontrol edilir.

C - Ayaklı Kumanda

Makinede büküm yaparken makinenin uzaktan kumandasını sağlar.  Üzerinde genellikle üç adet elemanı vardır. Bunlar;

1-Tehlike düğmesi  : Acil durumlarda kullanılır.

2- Sağ pedal   : Üst çenenin aşağıya inmesini sağlar.

3- Sol pedal   : Üst çenenin yukarı çıkmasını sağlar.

CNC abkant tezgahlarının şematik olarak görünümü ve programlanabilir kısımları gelişen imalat teknolojisine paralel olarak günden güne gelişmektedir.

 

 

 

 

CNC ABKANT İLE BÜKÜM YAPMAK

İş parçasının programının yapılan programlar kısmından, programının adını bularak o program çağrılır.

Programı aktif hale getirmeden önce aşağıdaki işlemleri yapmalıyız.

Programın adı Ø Kalıp numaraları Ø Sac kalınlığı Ø Malzeme cinsi Ø Bükülecek parça sayısı Ø Parça resmine bakarak büküm ölçüleri Diğer özel parametreler varsa kontrol edilmelidir.

CNC ABKANT İLE ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1- İş parçasını makinenin her iki tarafına eşit uzaklıkta gelecek şekilde (ortalı) bükme işlemini  yapınız.

2- İş parçasını makinenin arka dayamasına dayandığına dikkat ediniz.  Aksi taktirde istenen ölçüde büküm elde edemezsiniz.

3- Özellikle kısa kalan iş parçasını elimizle bükerken baş parmağımızı kullanmalıyız.

 

4- Bükme işlemini yaparken özellikle büyük parçalarda bükme hızı düşük tutmalı ve iş parçasının bükülürken üzerimize çarpmamasına dikkat etmeliyiz.

5- Makinenin alt ve üst kalıp arasından elinizi uzatarak anahtar ya da herhangi bir malzeme almayınız. Almanız gereken bir alet ya da parça varsa makine etrafını dolaşarak alınız.

6- İş parçasını bükerken parçanın büküm sonrası alacağı şekle dikkat ederek iş parçasının nasıl tutmamız gerektiğine doğru karar vermeliyiz. Özellikle kısa parçalarda parçanın üst kısmına parmaklarımızın gelmemesine dikkat etmeliyiz.

 

 

 

 

Bu web sayfasındaki yazılı ve görsel bütün bilgilerin yayın hakları Hamit ARSLAN' a aittir. Hamit ARSLAN' ın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz, kopya edilemez, elektronik, mekanik, dijital, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis