DÖVME KALIPLARI

Dövme kalıpları çok eski bir üretim şeklidir. Önceleri örs ve çekiç kullanarak yapılan dövme işlemi günümüzde hidrolik veya pnömatik sistemlerle çalışan preslerle yapılır. Parçaların dövme kalıplarıyla yapılmasının en baştaki tercih nedeni döküm yoluyla veya talaş kaldırarak üretilen parçalara göre daha dayanıklı olmasıdır.

Bu konunun devamı için lütfen yeşil butona tıklayınız.   

 

Dövme kalıplarıyla özdeş parçalar üretilir. Kalıbın maliyeti yüksek olmakla birlikte çok sayıda üretildiğinde ekonomiktir. Şekillendirmenin büyük bölümü kolay elde edildiği için talaş kaldırma işçiliği azalır.

Dövme işlemi sıcak ve soğuk olarak yapılabilir. Küçük iş parçaları, perçin, vida ve cıvata başları özel preslerde soğuk olarak biçimlendirilir. Dövme kalıplarıyla cıvata anahtarları, şanzıman milleri, krank milleri, taşıt dingil başları, biyel kolları, tekerlek poyları, eksantrik milleri, tüfek namluları şekillendirilir. Ayrıca paralar, madalyonlar, süs eşyaları, yumuşak gereçlerden yapılan eşyalar dövme kalıplarıyla üretilir.

Döverek şekillendirmeye elverişli gereçler çelik, alüminyum ve bakır alaşımlarıdır. Dövülebilirlik; gereçlerin bileşimine, çeliklerde bileşimindeki karbon oranına bağlıdır.

Gereçlerin, basma kuvvetlerin etkisi altında plastik şekil değişikliğine maruz bırakılarak biçimlendirme yapmak için hazırlanmış araçlara dövme kalıbı denir.

Silindirik, kare, dikdörtgen vb. şekillerdeki ham takoz parçalarına, iki düzlemsel kalıp arasında, ekseni doğrultusunda uygulanan basma kuvveti etkisiyle şekil verilmesine açık kalıpta dövme denir.

İki parçalı içine oyulmuş boşlukların, sıcak gereçlerin baskı kuvveti etkisiyle doldurularak şekillendirilmesi işlemine kapalı kalıpta dövme denir.

Kapalı kalıpta dövme iş parçası tamamen kalıp tarafından çevrelenmiştir. Ham maddenin hacmi, üretilmesi istenen parçanın hacminden biraz fazla alınır. Fazla gereç, çapak halinde, kalıp boşluğu dışında birikir. Bu kısım alt ve üst kalıbın ayırma yüzeyleridir. Çapak, dövme işleminden sonra kesilir.

İş parçası tamamen kalıplar tarafından çevrelenerek çapak oluşmaksızın yapılan dövme işlemi tam kapalı kalıpla dövmedir. Burada parçalardan talaş kaldırmaya gerek yoktur veya çok az kaldırılır. Damgalama bir kapalı kalıpla dövme tekniğidir. Genellikle soğuk olarak yapılır. Paralar, madalyonlar, süs eşyaları bu yöntemle dövülerek biçimlendirilir. 

 

 

 

 

Bu web sayfasındaki yazılı ve görsel bütün bilgilerin yayın hakları Hamit ARSLAN' a aittir. Hamit ARSLAN' ın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz, kopya edilemez, elektronik, mekanik, dijital, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz ve yayınlanamaz.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis